Založ si blog

Za starých čias, v New Yorku

Kedysi za starých čias bolo všetko iné ako teraz. Kedysi, keď sme ešte bývali na 91st Garden Street v New Yorku. V jednom tehlovom bloku, na druhom poschodí, kuchynské okno otočené do ulice, v lete s muškátmi, na jeseň s vyrezávanými tekvicami, taký gíč. Tak krásne tam bolo počuť keď pršalo, aj výhľad na ulicu po daždi bol prekrásny. Mokrý chodník, čľupkajúce kvapky, mláky čo zjedli pouličné lampy. Dobre sa tam čítalo a pila káva. Hlavne na jeseň. Tá zafarbuje ulice New Yorku, skrášľuje malé kaviarničky, kníhkupectvá a pekárne ako  malé bucľaté slečinky s červenými líčkami.

 

Bývala som tam spolu s manželom Alfonzom, dvoma vykastrovanými kocúrmi, papagájom ktorý bol agresívny keď niekto rozprával nahlas (šepkali sme) a rybičkami, ktoré často umierali. Mali sme na dverách nápis „Šťastná rodinka“, ktorý sme dávali preč, vždy keď sme sa pohádali. Po šepky, samozrejme.

 

Pracovali sme spolu s Alfonzom v malom prenajatom stánku. Predávali sme v ňom teplé gaštany. Kade kto nám rozprával svoj príbeh, o cestovaní, o neverách a počasí. Pamätali sme si ľudí podľa tvári. A keď okolo obeda nikto neprichádzal, Alfonz vždy s úsmevom hovorieval ako si raz v Indickej reštaurácií v New Yorku kúpil jedlo a nedokázal ho zjesť, pretože bolo tak veľmi štipľavé. A za vedľajším stolom, trojročné indické dieťa si ho ešte korenilo, lebo sa mu zdalo málo. Nikdy mu nepripomínam, že mi o tom už vravel, lebo sa mu pri tom pekne ligocú oči.

 

Občas sme chodievali parníkom do Európy. To Vám bolo! Tisíce ľudí, muži v oblekoch, ženy v marhuľových šatách koketne postávali pred kabínkami, fajčili jednu od druhej. Dokonca i vietor s Oceánom sa o ne bili. A deti sa predkláňali cez zábradlia, liezli na ne, koľko krát som aj skríkla, aj závrate mala, srdce mi skoro puklo. A Alfonz sa ticho usmieval a objímal ma.

 

A tak sme si pokojne žili, čítali sme si, prechádzali sa a milovali. Na druhom poschodí na 91st Garden Street v New Yorku. S holubmi na streche, s kocúrmi na gauči, s horúcim čajom a pod dekou.

 

Myšlienky z rukáva

21.09.2012

Tichá noc. Jedna z prvých nocí, kedy cítite len tak na jamke v tvári mrazivé štípnutie jesene. Vlezie vám celá do rukáva. Vylezie cez druhý. Ktovie ako vyzerá chlad. Cítim sa pokojne, rozhodla som sa cítiť sa šťastne, ak začínam myslieť na niečo pochmúrne spievam si – if you going to Saaaan Francisco… Odjedám z koláča, olizujem si prsty. Nemám rada, keď [...]

Len dnes

17.09.2012

Sedela na posteli a cítila sa ako zvratky. Ako ráno v aute keď prepínala stanice a pridávala hlas aby nepočula vlastné myšlienky. Všetko v jej hlave sa nahromadilo, tehlička na tehličku, občas sa veža rozkolísala, ale podarilo sa jej ju urovnať. Dnes nie.. Chvíľu na neho pozerala, nepočúvala čo vraví. Srdce jej tĺklo v bruchu akoby tam niekto bol, akoby tam vo vnútri [...]

Prekvapenie v krabici od topánok

15.07.2012

Na mestských autobusových staniciach sa to ľuďmi len tak hemží. Preto nieje vylúčené, že natrafíte na niekoho neobvyklého. Rovnako, ako sa to pred nedávnom stalo mne. Čakanie na kamarátku som si krátila učením sa na stanici, na jedinej lavičke kam ešte dopadalo večerné slnko. Bolo mi príjemne, hoci okolo prechádzali autobusy jeden za druhým. Blízko mňa sedelo [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

aivil

O veciach ktoré sa ma (do)týkajú a vánkoch ktoré mi preblesli hlavou. Ale najradšej o detstve a momentoch, kedy mi poskočila duša..Je to cítiť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 15518x
Priemerná čítanosť článkov: 2217x

Autor blogu

Kategórie